Vråka mejeri 1899-1947

Här visar Vi bland annat information som sammanställts av Stig Carlsson, med information av hans tidigare sida www.purestad.se
Återskapad av Nils Bengtsson. Sidan är under konstruktion, d.v.s. fylls med information successivt.

Historik

Under 1880-talet skummades mjölken
hemma och grädden kördes till Vindö mejeri.

1894 ordnades ett mejeri i en bykstuga i Vråka.
Smöret kördes till närmaste järnvägsstation.

1899 var det nya mejeriet färdigt, en ångmaskin
drev smörkärnan.

1947 upphörde mejeriet och föreningen anslöts
till Loftahammars mejeri.

Fastigheten såldes och användes som snickerifabrik, klädhängare, köksinredningar tillverkades.

Produktion

Man tillverkade i huvudsak smör som bl.a.
levererades till Stockholm. Smörpaketen
paketerades i smördrittlar (en tunna) som
rymde ca: 50 kilo smör.

Smör från Vråka mejeri var känt för hög kvalitet,
vilket tillskrevs det fina vattnet här.

Konsumtionsmjölk såldes i närområdet, men även till Stockholm under 1940-talet.

Personal

En mejerist, en mejerska och en piga
var anställda i mejeriet. Mjölk kontrollanten
kom på besök några gånger i månaden.

Arbetsuppgifterna var bl.a. att väga in mjölk,
lämna tillbaka skummjölk till leverantörerna,
sälja konsumtionsmjölk, paketera smör m.m.

Dessutom behövde ångpanna, separatorn och
smörkärnan tillsyn.

Dokument

Anteckningar över föreningar i Vråka
av August Höijer.

Personer som var anställda vid mejeriet.

Ritning på ett mejeri som delvis användes.
när mejeriet byggdes.